Go Back   Corvette Forum > C6 Corvette, 2005 - 2013 > C6 Corvette General Discussion
Sign in using an external account
Register Forgot Password?
Register Search Today's Posts Mark Forums Read FAQ Vendor Directory
Search
C6 Corvette General Discussion
General C6 Corvette Discussion not covered in Tech Sponsored by
PFYC

Welcome to Corvetteforum.com!
Welcome to Corvetteforum.com.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, at no cost, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, join Corvetteforum.com today!


Corvette Store
 
 
C7 Parts & Accessories
C6 Parts & Accessories
C5 Parts & Accessories
C4 Parts & Accessories
C3 Parts & Accessories
C2 Parts & Accessories
C1 Parts & Accessories
Wheels & Tires
Sponsored Ads
 
 
Vendor Directory
  
Reply
 
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 12-24-2007, 01:19 PM   #1
LBL C6
CF Senior Member
 
LBL C6's Avatar
 
Member Since: Jun 2002
Location: LBL TN
Default Check Engine Light

Drove into town to get newspaper, nine miles, and on the way back
home the "Check Engine Icon" came on. No messages on the DIC.

I have a CarMD diagnostic hand held computer. Should I go ahead and use this before calling dealership?

One big question for this dummy though, the car needs to be turned
to the start position but not started.........How do I do this with
the pushbutton start?

The tool works well with my other vehicles, all keyed of course.

Any helpful info please.

Thanks
LBL C6 is offline   Reply With Quote
Old 12-24-2007, 01:26 PM   #2
H2LS3
CF Senior Member
 
H2LS3's Avatar
 
Member Since: Dec 2007
Location: Minnetrista MN
Default

Do you have onstar? I would just have them run a quick diagnostic if you do.
H2LS3 is offline   Reply With Quote
Old 12-24-2007, 01:29 PM   #3
Oli1313
CF Senior Member
St. Jude Donor '09
Support Corvetteforum!
 
Oli1313's Avatar
 
Member Since: Oct 2006
Location: Chandler, Arizona
Default

Hit the little circle on the side of the start button. The one to turn the car off. This will get the option mode. Then scan it with your tool and and post the code so that we may try to help.
Oli1313 is offline   Reply With Quote
Old 12-24-2007, 01:59 PM   #4
Corvette Junkie
Night Race Blue 427
Support Corvetteforum!
 
Corvette Junkie's Avatar
 
Member Since: Feb 1999
Location: Muncie, Indiana ...... Can I buy an amplifier on time ... I ani't got no money now but I'll pay you before I die
Default

Check your gas cap.
Corvette Junkie is offline   Reply With Quote
Old 12-24-2007, 02:02 PM   #5
HawaiiC6
CF Senior Member
 
HawaiiC6's Avatar
 
Member Since: Oct 2007
Location: Mililani HI
Default

Quote:
Originally Posted by Corvette Junkie View Post
Check your gas cap.

, a loose gas cap will bring on the check engine light, take it off and reinstall it and listen for it to click on.
__________________
Aloha
2006 Black/Ebony C6, A6, 3LT, Z51
Comp Cam XR275HR
Stock Heads w/Comp Cams RPM Kit
Yella Terra 1.8 Roller Rockers
160 thermostat
Taylor wires
Vararam CAI,
Vararam Throttle Body Spacer
VMax Motorsports Ported and Polished Throttle Body
VMax Motorsports Ported Intake Manifold
CCA Oil Catch Can
Predator Modified Tune
Kooks 1 7/8" LT with Jet Hot Coating, Kooks Off Road 3" X-Pipes
Borla Stingers
HawaiiC6 is offline   Reply With Quote
Old 12-24-2007, 02:27 PM   #6
talon90
Moderator
Tech Contributor
Cruise-In 11 Veteran
NCM Ambassador
St. Jude Donor '05-'06-'07-'10
Support Corvetteforum!
 
talon90's Avatar
 
Member Since: Aug 2002
Default

As was stated first and foremost, check your gascap. Remove and reseat the gas cap. This is one of the most common CEL causes. Go ahead and use your scan tool and post the code back, we can at least let you know what the cause was.

To put the car in on mode, press the bottom of the rocker switch like you were putting it in to accessory mode but hold the rocker down for about 7 seconds, this will put the car into on mode with engine off.
talon90 is offline   Reply With Quote
Old 12-24-2007, 02:35 PM   #7
LBL C6
CF Senior Member
 
LBL C6's Avatar
 
Member Since: Jun 2002
Location: LBL TN
Default

Checked the gas cap.....No problem there.
Don't have Onstar....

Will do the what vidal1313 suggest too.
If I can get a code, the scan tool website will interpret
the code and give me the related problem. At least it has
on my other vehicles.

The OM suggest the light usually comes on as
a result of a faulty omission, probably sensor.

Will go and do as vidal1313 suggested.
Thanks for your input and feedback.

Will get back to ya.
LBL C6 is offline   Reply With Quote
Old 12-24-2007, 02:36 PM   #8
LBL C6
CF Senior Member
 
LBL C6's Avatar
 
Member Since: Jun 2002
Location: LBL TN
Default

Quote:
Originally Posted by talon90 View Post
As was stated first and foremost, check your gascap. Remove and reseat the gas cap. This is one of the most common CEL causes. Go ahead and use your scan tool and post the code back, we can at least let you know what the cause was.

To put the car in on mode, press the bottom of the rocker switch like you were putting it in to accessory mode but hold the rocker down for about 7 seconds, this will put the car into on mode with engine off.
Thanks talon90, didn't see your post. Will do.
LBL C6 is offline   Reply With Quote
Old 12-24-2007, 02:40 PM   #9
johnodrake
Moderator
Support Corvetteforum!
 
johnodrake's Avatar
 
Member Since: Dec 2002
Location: Stokesdale NC
Johnodrake @CdrDrake johnodrake
Default

Quote:
Originally Posted by talon90 View Post
As was stated first and foremost, check your gascap. Remove and reseat the gas cap. This is one of the most common CEL causes. Go ahead and use your scan tool and post the code back, we can at least let you know what the cause was.

To put the car in on mode, press the bottom of the rocker switch like you were putting it in to accessory mode but hold the rocker down for about 7 seconds, this will put the car into on mode with engine off.
Mode is ignition on, engine off.
__________________

Vita contin git. Vive com eo!

60th Anniversary 427 CE - Bone Stock.

MSM '06 415ci LS3 510rwhp, RPS, DeWitts, Pfadt Coilovers, MGW. Full 2012 GS body and interior conversion C6Z Exhaust
Leather by DSV Powdercoating by Mike

DD 05 Silverado Z71
Spring Mountain x5
Gone now but not forgotten:
'89 Coupe Z51, FX3, MN6
Sebring Silver '97 LPE SC
Mille Miglia Red '73 L82 Coupe
Daytona Yellow '70 L46 Coupe
johnodrake is offline   Reply With Quote
Old 12-24-2007, 02:47 PM   #10
timd38
CF Senior Member
NCM Sinkhole Donor
 
timd38's Avatar
 
Member Since: Aug 2005
Location: Trenton WI
Default

Hope it works with can bus...
timd38 is offline   Reply With Quote
Old 12-24-2007, 03:07 PM   #11
LBL C6
CF Senior Member
 
LBL C6's Avatar
 
Member Since: Jun 2002
Location: LBL TN
Default

Well......the ports won't marry.
The scan's pin port will not marry up with the din under the dash.

It connects to my other Non-GM vehicles.

Guess it's a trip to the dealer Wednesday.
According to the OM, I can drive it as long as it doesn't go into
"Flashing Mode" I think it referenced. Of course it won't be going
out until trip to dealer.

Thanks everyone for your input and help.

At least I have learned how to put it into "Run Mode" w/out
starting it.

Everyone of you have a Very Merry Christmas and the Best to You and
Yours for the New Year.

Terry in Tennessee
LBL C6 is offline   Reply With Quote
Old 12-24-2007, 03:10 PM   #12
talon90
Moderator
Tech Contributor
Cruise-In 11 Veteran
NCM Ambassador
St. Jude Donor '05-'06-'07-'10
Support Corvetteforum!
 
talon90's Avatar
 
Member Since: Aug 2002
Default

Quote:
Originally Posted by LBL C6 View Post
Well......the ports won't marry.
The scan's pin port will not marry up with the din under the dash.

It connects to my other Non-GM vehicles.

Guess it's a trip to the dealer Wednesday.
According to the OM, I can drive it as long as it doesn't go into
"Flashing Mode" I think it referenced. Of course it won't be going
out until trip to dealer.

Thanks everyone for your input and help.

At least I have learned how to put it into "Run Mode" w/out
starting it.

Everyone of you have a Very Merry Christmas and the Best to You and
Yours for the New Year.

Terry in Tennessee
That's a bummer Terry. Merry Christmas to you. Good luck with the diagnostics and do post back what you find out.

Paul
talon90 is offline   Reply With Quote
Old 12-24-2007, 05:03 PM   #13
Oli1313
CF Senior Member
St. Jude Donor '09
Support Corvetteforum!
 
Oli1313's Avatar
 
Member Since: Oct 2006
Location: Chandler, Arizona
Default

Run to an autozone of jiffylube. They will scan it for free. You can buy an Innova OBD reader @ walmart for about $60.00. Good luck.
Oli1313 is offline   Reply With Quote
Old 12-24-2007, 05:48 PM   #14
nalto
CF Senior Member
 
nalto's Avatar
 
Member Since: Jul 2005
Location: Brandon Mississippi
Default

Do you have a CAGS eliminator? Mine lasted about a year before the resister burned out causing a CEL with no codes thrown.
nalto is offline   Reply With Quote
Old 12-24-2007, 06:31 PM   #15
cerino2000
CF Senior Member
 
cerino2000's Avatar
 
Member Since: Dec 2003
Default

The ODBII ports should all be the same. What year are your other cars that it does fit into?
cerino2000 is offline   Reply With Quote
Old 12-24-2007, 09:22 PM   #16
LBL C6
CF Senior Member
 
LBL C6's Avatar
 
Member Since: Jun 2002
Location: LBL TN
Default

Quote:
Originally Posted by cerino2000 View Post
The ODBII ports should all be the same. What year are your other cars that it does fit into?
No CAGS.

Fits my 1996, 1998, and 2005.
The scan tool manual states it will fit all models 1996 to present.

I'll check again tomorrow, although nothing I can do if I were able to
retrieve code. Still under warranty anyways.

I'll just wait until Wednesday and call the shop for an appointment.
I imagine it might be an o2 sensor.

I will update when I get it fixed.

Thanks for your input.
LBL C6 is offline   Reply With Quote
Old 12-24-2007, 09:24 PM   #17
cerino2000
CF Senior Member
 
cerino2000's Avatar
 
Member Since: Dec 2003
Default

Ya, somethings wrong with that picture, it should fit.
cerino2000 is offline   Reply With Quote
Old 12-25-2007, 04:04 AM   #18
gota07
CF Senior Member
Cruise-In VIII Veteran
Support Corvetteforum!
 
gota07's Avatar
 
Member Since: May 2005
Location: Hope, Arkansas - '07 LMB Coupe
Default

Did you try rotating the plug 180 degrees? Getting the plug aligned at the proper angle (near vertical)?
gota07 is offline   Reply With Quote
Old 12-25-2007, 04:40 AM   #19
keyplyr
CF Senior Member
 
keyplyr's Avatar
 
Member Since: Jun 2007
Default

CEL is a problem? Mine's been on for 3 months or more. OnStar has sent me my usual email reports saying everything is OK. I just always figured it is on because I've had a tune. In fact, my tuner checked it out and said don't worry about it





keyplyr is offline   Reply With Quote
Old 12-25-2007, 08:27 AM   #20
rws.1
CF Senior Member
 
rws.1's Avatar
 
Member Since: Jul 2004
Location: East Lansing MI
Default

a CEL can also be casued by a tank of gas too rich in ethanol...
Too much ethanol can cause the engine to run lean..Happened to me twice on BP/Amoco Ultimate gas...
No BP gas, No CEL....
rws.1 is offline   Reply With Quote
Old 12-25-2007, 08:27 AM
 
Go Back   Corvette Forum > C6 Corvette, 2005 - 2013 > C6 Corvette General Discussion
Reload this Page Check Engine Light
 
 
 
Reply

Tags
2005, 2007, c6, california, check, code, corvette, dic, engine, fob, free, gm, light, po172, problems, reading


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Click for Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 06:23 AM.


Emails & Password Backup

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.5.2