Go Back   Corvette Forum > C3 Corvettes, 1968 - 1982 > C3 Tech/Performance
Sign in using an external account
Register Forgot Password?
Register Albums Search Today's Posts Mark Forums Read FAQ
Search
C3 Tech/Performance
V8 Technical Info, Internal Engine, External Engine, Basic Tech and Maintenance for the C3 Corvette Sponsored by
VBP

Welcome to Corvetteforum.com!
Welcome to Corvetteforum.com.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, at no cost, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, join Corvetteforum.com today!


Corvette Store
 
 
C6 Parts & Accessories
C5 Parts & Accessories
Wheels & Tires
Sponsored Ads
 
 
Vendor Directory
  
Reply
 
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 03-04-2007, 11:12 AM   #1
Mikef714
CF Member
 
Member Since: Mar 2004
Location: Hayward Ca
Default Intake Manifold not Sealing?

Hello Everyone I recently replaced the intake manifold gaskets on my 1972 LT-1. Everything was fine for the first few hundred miles but now I notice some coolant pooling around the second bolt in from the passenger side front (next to the heater hose connection. The bolts are torqued to the proper spec. Any ideas what I might be causing this and/or how to fix (maybe replace the intake gaskets again but I am not sure what I may have done wrong the last time)? Any thoughts are appreciated - Thanks
Mikef714 is offline   Reply With Quote
Old 03-04-2007, 11:25 AM   #2
blctalon
CF Senior Member
 
Member Since: Sep 2005
Location: Austin TX
Default

Are you sure it's not the heater hose adapter leaking where it threads to the manifold or the hose connection itself?
blctalon is offline   Reply With Quote
Old 03-04-2007, 11:25 AM   #3
80TexasC3
"Rodstoration" In Progres
Support Corvetteforum!
 
80TexasC3's Avatar
 
Member Since: Jun 2004
Location: Frisco TX
Default

Quote:
Originally Posted by Mikef714 View Post
Hello Everyone I recently replaced the intake manifold gaskets on my 1972 LT-1. Everything was fine for the first few hundred miles but now I notice some coolant pooling around the second bolt in from the passenger side front (next to the heater hose connection. The bolts are torqued to the proper spec. Any ideas what I might be causing this and/or how to fix (maybe replace the intake gaskets again but I am not sure what I may have done wrong the last time)? Any thoughts are appreciated - Thanks
Did you put some RTV around the threads before inserting the manifold bolts? Is recommended and really helps.
80TexasC3 is offline   Reply With Quote
Old 03-04-2007, 12:01 PM   #4
Glassbowtie77
CF Senior Member
 
Glassbowtie77's Avatar
 
Member Since: Jul 2004
Location: Long Island New York
Default

Quote:
Originally Posted by 80TexasC3 View Post
Did you put some RTV around the threads before inserting the manifold bolts? Is recommended and really helps.
I also like to put a bead of sealer around the water jackets on both the heads and intake as well before installing the gaskets and torquing everything down. Also what did you torque your manifold bolts to and did you follow the correct torquing sequence?
__________________
'77 L48 Coupe
Edelbrock Performer 2101, Hooker Super Comp Ceramic Coated Sidepipe Headers w/ 4" Sidepipes and Hooker Max Flow mufflers, Proform Hei Distributor, Stewart Stage 2 Water Pump, Accel Coil & Accel 8mm Superstock Wires, 100 amp Alternator, Cloyes Street True Roller Timing Chain, VB&P 550lb springs, VB&P 360lb Monospring, VB&P Smart Struts, VB&P 3/4" Rear Sway Bar, Bilstein Sport Shocks, Firestone Firehawk Indy 500's 255/60-15's, TH350, 355 rear.
Glassbowtie77 is offline   Reply With Quote
Old 03-04-2007, 01:15 PM   #5
Mikef714
CF Member
 
Member Since: Mar 2004
Location: Hayward Ca
Default

Thanks for the suggestions. I will check the heater hose. I did use a small amount of silicone around the water jackets and used the specified torque value and sequence contained in the repair manual I have.
Mikef714 is offline   Reply With Quote
Old 03-04-2007, 01:49 PM   #6
GaryS
CF Senior Member
 
GaryS's Avatar
 
Member Since: May 1999
Location: Moon Township PA
Default

Quote:
Originally Posted by Mikef714 View Post
Thanks for the suggestions. I will check the heater hose. I did use a small amount of silicone around the water jackets and used the specified torque value and sequence contained in the repair manual I have.
Don't forget to put sealant on the threads of that bolt! It is not just torque.
GaryS is offline   Reply With Quote
Old 03-04-2007, 01:49 PM   #7
69monzaredbigblock
CF Senior Member
 
Member Since: Jun 2004
Default

I believe some of the intake bolts go into the coolant passage way. You need to seal the threads on the offending bolts.
69monzaredbigblock is offline   Reply With Quote
Old 03-04-2007, 06:02 PM   #8
AlCherry
CF Senior Member
 
AlCherry's Avatar
 
Member Since: Oct 2005
Location: Rye TX
Default

Remember, when you use a sealant of any type, make sure to clean any excess, as to not get any in the oil passages. Pro's know this. Save your motor.
__________________
[SIGPIC][/SIGPIC] GO FAST OR STAY HOME
AlCherry is offline   Reply With Quote
Old 03-04-2007, 06:02 PM
 
Go Back   Corvette Forum > C3 Corvettes, 1968 - 1982 > C3 Tech/Performance
Reload this Page Intake Manifold not Sealing?
 
 
 
Reply

Tags
intake, manifold, sealing


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Click for Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Remove and replace intake manifold gaskets/seal Strick C4 Tech/Performance 32 02-18-2013 09:44 PM
Oil in intake manifold joe73vette C3 Tech/Performance 79 10-22-2005 02:35 PM
Intake manifold gasket leaking?????? myscx C4 Tech/Performance 10 09-02-2003 03:22 AM
Gasket between block and intake manifold...do you guys use it? joshs78sleeper C3 Tech/Performance 12 07-29-2003 02:04 PM
Dreaded LT1 intake manifold leak -- how hard to fix? YLO Z06 C4 Tech/Performance 21 07-08-2003 09:55 PM


All times are GMT -4. The time now is 10:29 PM.


Emails & Password Backup

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.5.2